Esbjerg Havn fremlægger overskud og vil udvide
Esbjerg Havn vil have mere kajplads til at imødekomme en større efterspørgsel bl.a. fra vindmøllebranchen. (Arkivfoto.)
Foto: Esbjerg Havn

Esbjerg Havn fremlægger overskud og vil udvide

Den vestjyske havn tror på mere vækst i fremtiden. Det skal investeringer for et trecifret millionbeløb gøre havnen klar til.
2. MAJ 2022 14.12

Der er godt gang i forretningen på Esbjerg Havn. Havnen har således fremlagt regnskabet for 2021, og det viser en lille vækst i både omsætning og overskud. Resultatet for 2021 ender således på 48,5 mio. kr. mod 45,2 mio. kr. i 2020. Omsætningen var på? 212 mio. kr. hvilket er små tre mio. kr. mere end 2020, oplyser havnen i en meddelelse.

- Vi har formået at investere i og udvikle havnen gevaldigt i et år, hvor omsætning og resultater holder sig fint på niveau. Det gør mig meget fortrøstningsfuld i forhold til ambitionerne for investeringsniveauet i de kommende år, siger Søren Gade, der er formand for Esbjerg Havn en position han tiltrådte tidligere i år.

Havnen satser på mere vækst i fremtiden, hvor man ser flere positive takter for havnens virke bl.a. travlhed i vindmøllebranchen samt at Tyra feltet er på vej tilbage i drift. Disse faktorer gør dog også, at der er behov for en optimering af infrastrukturen på Esbjerg Havn. Det vil havnen nu investere stort i. 

- Det har været en stor fornøjelse at overtage formandsstolen på et tidspunkt, hvor det går så godt for havnen, og hvor perspektiverne er så gode. Vi investerer i næste regnskabsår et trecifret millionbeløb i kaj og arealer, så vi er sikre på, at vi kommer til at kunne følge med efterspørgslen i de kommende år, siger Søren Gade.

Fokus på klimaet

Esbjerg Havn vil blandt andet investere i mere kajareal gennem en stor havneudvidelse, der skal tilføre 750.000 kvadratmeter ekstra havn i Esbjerg, som skal understøtte den stigende aktivitet. Derudover vil havnen fortsætte sine investeringer i infrastruktur, der skal gøre havnen mere bæredygtig såsom landstrøm.

Investeringerne kommer efter et år, hvor havnen ligeledes har haft fokus på at optimere, bl.a. har man investeret i landstrømsanlæg, hvilket har medført, at havnen udleder 30 pct. mindre CO2.

Derudover er havnen i samarbejde med IT-virksomheden Atos i gang med at udvikle en 'digital tvillingø af havnen, som kan simulere fremtidige projekter, så de kan planlægges med minimal udledning af CO2.

- 2021 har været et år, hvor havnen har forberedt sig på den stigende aktivitet, som vi forventer i de kommende år. Vi skal ikke bare understøtte hele værdikæden i udskibning af vindmøller, vi skal også fortsat udvikle fiskeriet og godstransporten, og så skal vi gøre det hele så bæredygtigt som overhovedet muligt. Det kræver planlægning og investeringer, afslutter Søren Gade. 

amp