Energistyrelsen giver grønt lys til Nord Stream 2
Energistyrelsen har givet tilladelse til at sætte rørledningerne til Nord Stream 2 i drift på den danske kontinentalsokkel. Her er gasledningen ved at blive installeret i Østersøen på den svenske kontinentalsokkel.
Foto: Nord Stream 2, Axel Schmidt

Energistyrelsen giver grønt lys til Nord Stream 2

Nord Stream 2 AG har fået tilladelse til at sætte Nord Stream 2 rørledningerne i drift på den danske kontinentalsokkel, oplyser Energistyrelsen. Tilladelsen er meddelt på en række vilkår.

Energistyrelsen har givet grønt lys til at Nord Stream 2 rørledningerne kan sættes i drift på den danske kontinentalsokkel. 

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse. 

Tilladelsen gives som følge af Danmarks forpligtelser efter FN’s havretskonvention. Efter FN’s havretskonvention er Danmark forpligtet til at tillade etablering og drift af transitrørledninger med respekt for sikkerhed, ressourcer og miljø.

Lokale og landsdækkende foreninger eller organisationer, der som hovedformål har beskyttelse af natur og miljø er klageberettigede for så vidt angår de miljømæssige forhold.

Klager mod tilladelsen skal være indgivet skriftligt til Energiklagenævnet inden fire uger fra tidspunktet, hvor afgørelsen bliver offentligt bekendtgjort, som altså er d. 1. oktober. 

Under internationalt pres

Nord Stream 2 er ellers i den seneste tid kommet under et større og større internationalt pres, efter et tilsyneladende attentatforsøg mod den russiske oppositionspolitiker Alexei Navalny. 

USA og Europa Parlamentet har været konsekvente i deres kritik af rørledningsprojektet, der skal transportere gas fra Rusland til Tyskland, og begge har opfordret til sanktioner mod Rusland efter attentatforsøg.

EU Kommissionen har dog afvist sanktionsmulighederne og henvist til, at det er op til medlemsstaterne at komme til enighed om eventuelle sanktioner. 

Tyskland har langt hen ad vejen været en fortaler for projektet, men synes efterhånden mere og mere splittet i spørgsmålet. Senest åbende kansler Angela Merkel op for, at attentatforsøget kan få konsekvenser for gasprojektet, mens man fortsat venter på at få opklaret, hvad der præcis skete ved forgiftningen af Alexei Navalny. 

Alexei Navalny er for nyligt kommet ud af koma, efter han blev fragtet til Tyskland for behandling. Alexei Navalny peger selv på, at det er Ruslands præsident Vladimir Putin, som står bag attentatforsøget. 

Nord Stream 2 ejes af det russiske Gazprom. Det er et projekt til 64 mia. kr., og det vurderes at 90 pct. af projektet er færdiggjort. 

 

Nyhedsbrev