dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Ellemann: 70-procentsmålet er mejslet i granit
Hvis Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (th.), vinder næste valg på et blåt mandat, står han fast på målet om en CO2-reduktion på 70 pct. i 2030. Ikke alle borgerlige deler Ellemanns ambitioner, men alligevel tror Ellemann på et fælles blåt klimaprojekt.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Ellemann: 70-procentsmålet er "mejslet i granit"

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, afviser at lade sig rokke på Danmarks klimamål og vil stå i spidsen for et borgerligt klimaprojekt. Modsat regeringen vil han bruge råderummet på klima frem for ekstra velfærd
5. JUL 2021 9.34

Venstre kommer ikke til at rokke sig på den danske klimalovs mål om 70 pct. CO2-reduktion i 2030, hvis Jakob Ellemann-Jensen efter næste valg skulle få magt, som han har agt.

Det fortæller han i et interview med dagbladet Information, hvor Venstre-formanden erkender, at Venstre har været for "fodslæbende" på klimadagsordenen.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne sige noget andet, men det har vi jo, siger han til Information.

Nu siger Jakob Ellemann-Jensen så, at han vil rejse den grønne omstilling som et borgerligt projekt og kalder det "dødsensvigtigt", at Danmark når sine klimamål.

Jacob Ellemann-Jensen er derfor klar til at sætte sig i spidsen for et borgerligt kliamprojekt, der blandt andet skal give erhvervslivet de bedste klimamæssige rammer.

Der skal "dæmmes op for de markedsfejl, der er i relation til klimaet", lyder det.

- Det gør vi ved at lave en ensartet CO2-afgift, som er bred og dækker over hele paletten. Så skal markedskræfterne nok sørge for at skubbe i den rigtige retning, siger han.

Vil ikke gå på kompromis

Adspurgt af Information om 70-procentmålet vil være mejslet i granit med ham som statsminister, svarer oppositionslederen:

- Ja, det gør den. Jeg tager det sindssygt seriøst, og jeg køber ikke den der med, at vi bare er en lillebitte pyt i det kæmpestore Atlanterhav. For vi er eddermame en vigtig pyt, og vi må og skal komme i mål.

Både Nye Borgerlige og Liberal Alliance er ellers imod klimaloven, og Dansk Folkeparti har flere gange argumentet for at sænke målsætningen til 60 pct. i 2030.

Men ifølge Jakob Ellemann-Jensen må og skal blå blok kunne overbevise vælgerne om, at de kan stå i spidsen for en ambitiøs klimapolitik, hvis de skal have en chance for at vinde næste valg.

- Det er en drejning, og det skal vi (Venstre, red.) også erkende politisk og agere efter. Og jeg kan også mærke på vores bagland, at det fylder mere og mere, siger Jakob Ellemann.

Klima før velfærd

Venstre-formanden mener, at de borgerlige har en betydelig fordel i klimapolitikken. Modsat Socialdemokratiet og SF er Venstre villige til at bruge pengene fra det økonomiske råderum på klimapolitik og ikke på ekstra velfærd ud over, hvad det kræver at følge med befolkningsudviklingen.

- Jeg forstår godt på den korte bane, at de røde partier vil prioritere råderummet på velfærd, for det er rigtigt rart. 

- Ja ja, men det andet er en forudsætning for, at vi har en planet. Det kan godt være, at de børn, vi sender i børnehave nu, får nogle dejlige minimumsnormeringer. Men det er jo ligegyldigt, hvis deres plejehjem er oversvømmet om 80 år.

- Vi skal turde prioritere økonomien til den grønne omstilling og sige, at det er ikke et valg mellem at være grøn eller rød. Det må ikke blive et dilemma. Og derfor mener jeg, at vores løsning er bedst – for vi har ikke det dilemma. Den grønne løsning, den er blå, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Blandet modtagelse i blå blok

Jacob Ellemann-Jensens udmelding modtager dog ikke ubetinget glæde blandt de borgerlige politikere. 

Klimaordfører for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt kalder udtalelserne i interviewet både luftige, ukonkrete og dømt til at fejle:

- Det lyder som et quickfix, der er udtænkt af en spindoktor her i sommervarmen. Jeg tror ærlig talt, det er tid til lidt iste, siger Messerschmidt.

Både Nye Borgerlige og Liberal Alliance har ønsket et opgør med Klimaloven og stod udenfor aftalen, mens Dansk Folkeparti er med i aftalen, selvom partiet ikke er fan af 70 procentsmålet. Det vækker dog ikke bekymring hos Dansk Folkeparti, at Venstres formand nu siger, at målsætningen på 70 pct. er "mejslet i granit"

- Det kan han jo gøre med sine mandater, og vi vil så snakke med andre, som har en reflekteret tilgang til tilværelsen. Jeg tror på ingen måde, at ultimative betingelser er den smarteste måde at navigere i dansk politik, siger Morten Messerschmidt.

esl/Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet