DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
De danske havne bliver grønnere
De danske havne bliver grønnere, som fx her på Skagen Havn, hvor de grønne bænke er lavet af genanvendt trawl.
Foto: Danske Havne

De danske havne bliver grønnere

Tal fra brancheorganisationen Danske Havnes nyudgivne rapport "Grønne erhvervshavne 2020" viser, at både de grønne ambitioner og resultaterne er store. I 2020 var 17 pct. af havnenes maskiner allerede omstillet til grøn energi.
10. JUN 2021 14.46

I 2019 vedtog Danske Havne en vision om, at danske havne skal være blandt de fremmeste i verden, hvad angår bæredygtige løsninger. Og man forpligtede sig til at arbejde for en række konkrete grønne målsætninger, som man hvert år ville måle sig på, første gang for året 2020, skriver Danske Havne i en pressemeddelelse. 

Danske Havne har bl.a. en grøn vision om, at alle havnenes maskiner skal bruge ikke-fossile brændstoffer i 2025. I 2020 var 17 pct. af havnenes maskiner allerede omstillet til grøn energi, viser tal fra rapporten.

Til sammenligning var andelen af el-biler i Danmark i 2020 under én pct.

Også havnens samlede energiforbrug skal være 100 pct. grønt - allerede i 2030. Det dækker forbrug til såvel opvarmning af bygninger, køling af kølehaller, belysning med mere. Også her er havnene på ret kurs.

Rapporten viser, at 20 pct. af det samlede energiforbrug i havnene kommer fra grøn el, som havnene enten selv har produceret eller indkøbt - oven i den eksisterende andel grønne el på elnettet.

Sammen med grøn fjernvarme og naturgas er 31 pct. af energiforbruget i de danske erhvervshavne CO2-neutralt.

Endelig viser rapporten også, at næsten 10.000 årlige anløb i danske havne benytter landstrøm, og yderligere 2.400 har mulighed for det. I alt havde 25 pct. af de samlede anløb i 2020 mulighed for at benytte sig af grøn strøm, når de ligger i havnene. Dette tal ventes at stige betydeligt i de kommende år.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet