DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Danske Havne: Glem ikke Bornholm som energiø

Folketinget besluttede i sidste måned at etablere verdens første kunstige energiø i Nordsøen. Og verdens første naturskabte energiø er også dansk, Bornholm. Men tempo er afgørende, siger Danske Havnes direktør.
11. MAR 2021 10.59

Den kommende kunstige energiø i Nordsøen har taget de fleste overskrifter, men man skal ikke glemme, at Bornholm kan blive Danmarks, og dermed verdens, første energiø.

I klimaaftalen står der, at hvis det nye energiø-projekt i Nordsøen trækker ud efter 2030, kan Bornholm aktiveres, først med energi til Sjælland, derefter med muligheder for at levere til fx Tyskland.

- Bornholm ligger fantastisk og er der jo i forvejen, hvor den planlagte ø i Nordsøen trods alt først skal etableres. Jo hurtigere, vi sætter skub i udviklingen med udnyttelsen af havvinden, jo bedre. For konkurrenter, også i Østersøområdet, ånder os i nakken. Danmark bør bevare sin førerposition på havvind og den perspektivrige udnyttelse af den, så politikerne må handle hurtigt og beslutsomt, siger Danske Havnes direktør, Tine Kirk Pedersen.

Tyske 50Hertz og danske Energinet har indgået aftale om at udføre de undersøgelser, der inden årets udgang skal kortlægge, om det er muligt og fordelagtigt at anlægge en elektrisk kabelforbindelse mellem de to lande via Bornholm som kommende energiø.

Aftalen mellem tyske 50Hertz og Energinet er det første gennembrud for at forbinde de to danske energiøer til andre lande. Forbindelser til nabolande er helt afgørende for, at energiøer er en god ide, både økonomisk og for den grønne omstilling.

Startede som en Ørsted-drøm

Det begyndte som en vision hos Ørsted for et par år siden: Havmølleparker med forbindelser til flere lande og en fabrik, der kan lave strømmen om til klimavenlige brændstoffer, kan med Bornholm som center igen gøre Danmark verdensførende.

En stor havmøllepark ud for Rønne med forbindelse til både Danmark, et af vores nabolande og en fabrik, der kan lagre strøm og lave elektrobrændstof til fly og skibe. Det er hovedkomponenterne i en storstilet vision, der vil gøre Bornholm til verdens første energiø og gøre Danmark til frontløber.

På sigt omfatter visionen flere mølleparker og eventuelle kabelforbindelser til både Sverige og Tyskland i det, der kan nå op på 3-5 GW eller mere. Et statsligt udbud afgør, hvem der skal føre planen ud i livet. Senere kan et land som Polen blive aktuelt som aftager af grøn strøm fra energiøen Bornholm.

- Tempo er afgørende. Der satses stort og offensivt på udnyttelsen af offshore-vind til fx den nye Power-to-X-teknologi, der kan omdanne den grønne strøm fra havvindmølleparkerne og omdanne den til klimavenligt brændstof til skibe og fly. En høring i Folketinget for få uger siden gjorde det indlysende klart, at vi ikke skal vente men bare rykke frem på brættet, siger Tine Kirk Pedersen.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet