dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Danske Havne glæder sig over Bornholm-konsortium

Et nyt internationalt konsortium har udmeldt store planer for Bornholm, som brancheorganisationen Danske Havne kalder "super-interessant".
14. JUN 2021 14.16

Ørsted, Molslinjen, Haldor Topsoe, Bunker Holding Group, Wärtsilä, Rambøll, Bureau Veritas og Port of Roenne A/S har fundet sammen i et nyt konsortium, Bornholm Bunker Hub, som vil undersøge mulighederne for at forvandle Bornhol til en tankstation for bæredygtige brændstoffer til skibsfarten i Østersøen. 

Mere end 60.000 skibe sejler årligt forbi Bornholm i Østersøen, og perspektiverne er derfor store for at gøre skibsfarten grønnere. Det vækker selvsagt glæde hos brancheorganisationen Danske Havne. 

- En tankstation på Bornholm med grønt skibsbrændstof til skibene i Østersøen er et super-interessant initiativ, som jeg virkelig håber, kan bære igennem både praktisk og økonomisk, siger direktør i Danske Havne Trine Kirk. 

Projektet skal undersøge det økonomiske potentiale i at levere klimavenlige brændsler til skibsfarten i Østersøen. Brændstoffet baserer sig på offshore vind, der skal levere strøm til Power-to-X-teknologien, der udnytter den grønne strøm til at fremstille klimavenlige, CO2-neutrale brændstoffer til bl.a. skibe. 

- Vi har længe brugt udtrykket blåt møder grønt om den omfattende og ambitiøse grønne omstilling, der finder sted i de danske havne, og i den her nyhed fra Rønne Havn må jo bare konstatere, at det i dén grad rammer plet. Jeg håber virkelig, at de kommer i land, eller i havn, om man så må sige, med det her projekt, siger Trine Kirk. 

Tine Kirk tilføjer, at den private foretagsomhed på Power-to-X er med til at understrege behovet for, at de danske politikere snart kommer overens om en ramme for satsningen på den nye teknologi, der både rummer tusindvis af arbejdspladser og stort vækstpotentiale for Danmark, foruden de åbenlyse miljø- og klimamæssige gevinster, der vil bidrage væsentligt til at bringe Danmark i mål med den vedtagne ambition om at nedbringe CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.

Danske Havne har selv for nylig lanceret en grøn strategi for de danske havne i samarbejde med Dansk Energi, og konsortiets planer spiller perfekt sammen med organisationens planer. 

- Vi er mere end glade for at se endnu et lokalt projekt, hvor en havn spiller en central rolle i denne lovende del af grøn omstilling. Vore havne har den nødvendige infrastruktur og er i forvejen nøglespillere i forhold til offshore vindenergien, der er en del af basis for Power-to-X, siger Tine Kirk. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet