DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Dansk selskabs givtige oliekøb i Vestafrika under lup i Højesteret

Det danske selskab Monjasa beskyldes i Højesteret for i ond tro at have udnyttet, at en svensk konkurrent var kommet i klemme i en lille østat.
12. FEB 2021 13.38

Det er snart otte år, siden tankskibet "Duzgit Integrity" ankrede op i farvandet ved en lille østat i Guineabugten for at mødes med et andet tankskib, "Marida Melissa".

Det begyndte i en gemytlig tone den dag i marts 2013. "Good morning, sir!", lød det fra kystvagtens patruljebåd over VHT-radioen.

Men snart efter sad begge skibes kaptajner i kachotten, og en last på i alt cirka 10.000 ton olie blev beslaglagt af myndighederne på Sao Tomé og Principe.

Højesteret er i øjeblikket ved at tage stilling til en sag, hvor ejeren af lasten, selskabet Stena Oil som havde chartret de to skibe, retter en anklagende finger mod Monjasa, som har hovedkvarter i Fredericia.

De to selskaber sælger begge brændstof til skibsfarten og er således konkurrenter. Affæren har fået Stena Oil til at kræve en erstatning på 6,6 mio. USD, hvilket svarer til cirka 40 mio. kr., af det danske selskab.

Lasten skulle pumpes fra det ene skib til det andet. Det var ligesom at flytte noget fra højre til venstre lomme, har en skibsreder udtalt.

Imidlertid fastslog domstole på Sao Tomé, at overførslen var planlagt til at ske i østatens farvand. Det var smugleri, kaptajnerne blev idømt fængsel, og østaten overtog olien.

Købte olie billigt

I efteråret 2013 købte Monjasa lasten af Sao Tomé. Prisen var tre mio. dollar, hvilket ifølge en ansat i det danske selskab var det halve af markedsprisen.

"Hvad helvede har du gang i?", skal en rasende chef i Stena Oil dengang have spurgt en kollega i Monjasa i et telefonopkald.

I retssystemet hævder svenskerne, at de mistede lasten på grund af "statsudøvet pirateri", og at Monjasa var i ond tro og derfor skal betale erstatning.

Derimod har Monjasa sagt, at danske domstole ikke skal vurdere lovligheden af en suveræn stats magtudøvelse. Desuden ville olien blot være blevet erhvervet af en anden køber, hvis ikke Monjasa havde slået til.

De to selskaber har ingen kommentarer før opgøret i Højesteret. Tidligere blev Monjasa frifundet af Vestre Landsret.

Dommen forventes afsagt den 16. februar 2021.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet