dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Dansk Energi: Sæt turbo på den grønne omstilling

FN's klimarapport slår fast, at det er haster med klimahandling. Vi kender løsningerne allerede, siger Lars Aagaard fra Dansk Energi.
9. AUG 2021 11.57

Dagens dystre udmelding i rapporten fra FN’s klimapanel om et varmere klima med negative følger får nu Dansk Energi til at kræve en her og nu satsning på sol og vindenergi.

- Det haster med handling, og løsningerne kender vi: Forceret elektrificering som erstatning for kul, olie og gas, mere vedvarende energi, energieffektivitet, lagring og anvendelse af fanget CO2 til grøn brint. El fra sol og vind er klimakampens kraftigste våben, så hele verdens energisektor står foran en kæmpeopgave. Heldigvis er Danmark langt fremme, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi.

Står det til brancheorganisationen, så skal dagene med olie, naturgas og kul være talte hellere i dag end i morgen. Det skal gøres med skattereform, hvor grønne tiltag bliver begunstiget.

- Vi skal have olie, naturgas og kul helt ud. Væk med oliefyr, ind med eldrevne varmepumper og en plan for udfasning af naturgas til fordel for grøn gas og el. En grøn skattereform kommer til at spille en nøglerolle, så energikunder økonomisk guides til at træffe de rigtige grønne valg, siger Lars Aagaard.

Derudover skal en del af den grønne elektricitet omdannes til grøn brint og videre raffineres til brændsler, der kan bruges i industri, tung transport, skibs- og luftfart (PtX). Den indirekte elektrificering via den type brændsler bliver afgørende for at udfase fossil energi i sektorer, hvor en ledning og et batteri ikke rækker, påpeger Lars Aagaard.

Teknologien er endnu i udviklingstadiet blandt andet på grund af et højt på energitabt i processen.

jel

Tilmeld dig nyhedsbrevet