dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Danmark og Costa Rica samarbejder for at bremse udvinding af olie og gas

Sammen med Costa Rica, der som Danmark har sagt nej til ny olieefterforskning, er klimaminister Dan Jørgensen ved at opbygge en alliance af lande, der vil ud af den fossile æra
17. SEP 2021 9.15

Danmark har sammen med Costa Rica sat sig i spidsen for et opsigtsvækkende initiativ på den globale scene: Beyond Oil and Gas Alliance, BOGA, skal bane vej for en alliance af nationer, der vil stoppe efterforskning efter olie og gas og sætte en tidsfrist for indstilling af udvindingen. Det skriver Information.

Afsættet for initiativet er de to landes fælles position, når det gælder udvinding af olie og gas. I Danmark besluttede regeringen sammen med Venstre, De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og De Konservative i december sidste år et øjeblikkeligt stop for nye udbudsrunder for olie- og gasefterforskning i den danske del af Nordsøen samt en definitiv slutdato for olie- og gasproduktion i 2050.

I Costa Rica vil regeringen gøre et mangeårigt såkaldt moratorium, et midlertidigt forbud, for olie- og gasefterforskning permanent via et lovfæstet forbud. "At begrænse produktionen af olie og gas på eget territorium i pagt med, hvad der skal til for at efterleve Parisaftalens mål, vil være hovedfokus for BOGA," hedder det i udkastet til regler for den ny alliance, som Reuters har haft adgang til.

Klimaminister Dan Jørgensen deltog sammen med statsminister Mette Frederiksen i torsdagens Energy Action Day, arrangeret af FN’s Miljøprogram UNEP, FN’s Agentur for Vedvarende Energi IRENA, World Economic Forum og Danmark.

Et af programpunkterne var en virtuel session om den ny alliance med flere hundrede deltagere, heriblandt også regeringsrepræsentanter fra lande som Saudi-Arabien, Algeriet, USA og Kenya foruden internationale ngo’er som Greenpeace, WWF og Oil Change International.

Dan Jørgensen siger, at den danske beslutning om et stop for olieeventyret i høj grad har handlet om at kunne agere som foregangsland.

- Det er jo en bekostelig affære at sætte stop for den danske olieproduktion, og den globale klimaeffekt er ikke i sig selv stor. Så når vi har truffet beslutningen, er det, fordi vi håber, at vi kan få andre med på vognen. Hvis vi skal holde os under 1,5 grader, så skal betragtelige mængder olie og gas blive i undergrunden, også selv om der kunne tjenes penge på den, siger klimaministeren.

BOGA ventes at blive officielt søsat og præsenteret under det kommende klimamøde COP26 i Glasgow i november.

- Ved den forventede lancering på COP26 vil vi kunne sige, hvilke lande der kommer med ud over os to stiftere, siger Dan Jørgensen til Information.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet