DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Danmark har opbrugt sit budget af naturressourcer for hele 2021

"Vi er nødt til at bringe vores efterspørgsel ned," siger professor Katherine Richardson
26. MAR 2021 8.31

En fjerdedel af året er gået. Men allerede nu har vi danskere brugt, hvad vi kan tillade os i hele 2021, hvis forbruget skal være bæredygtigt, skriver Information.

Fra den 26. marts vil fortsat forbrug indebære, at vi som nation overskrider Danmarks såkaldte biokapacitet.

Det betyder, at vi låner af fremtiden eller af andre landes biokapacitet. Levede alle på Jorden som danskerne, krævede det ikke én, men 4,3 jordkloder til rådighed for at holde balance i regnskabet.

Sagt på en anden måde: Danmark har ikke biokapacitet til en befolkning som den aktuelle på 5,8 mio.. Der er faktisk kun grundlag for 1,3 mio. mennesker på dansk grund med det nuværende forbrugsniveau.

Disse informationer kan uddrages af en opgørelse fra Global Footprint Network, tænketanken, der hvert år opgør det globale samfunds økologiske fodaftryk og holder det op imod biokapaciteten – det vil sige det økologiske råderum, der er tilgængeligt, hvis økonomi og levevis skal holdes i bæredygtig balance.

Kun syv lande er hurtigere

Opgørelsen over de forskellige landes såkaldte Overshoot Day 2021 viser, at der kun er syv lande i verden, som hurtigere end Danmark skyder over målet og overskrider deres respektive råderum – et par oliestater, USA og Canada blandt andre.

Eksperterne hos Global Footprint Network har ført de nationale årsopgørelser helt tilbage til 1961, og hele vejen igennem har fodaftrykket for Danmark været for stort i forhold til vores biokapacitet.

I den aktuelle opgørelse – hvor de nyeste tilgængelige data er fra 2017 – er det danske fodaftryk på 6,93 hektar pr. person markant større end biokapaciteten på 4,22 hektar pr. person.

For professor Katherine Richardson, leder af Science Sustainability Centre på Københavns Universitet, rejser opgørelserne af danskernes fodaftryk på planeten etiske spørgsmål.

- Vil vi forbruge alle de ressourcer, som vores børn og børnebørn og deres efterkommere har ret til? Hvis vi ikke vil det, må vi lære at leve inden for vores eget budget, siger hun.

- Vi er nødt til at bringe vores efterspørgsel ned, nødt til at skabe en cirkulær økonomi, nødt til at ændre systemet, så det ikke længere betaler sig at bruge og smide væk.

Tilmeld dig nyhedsbrevet