dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Danmark får to pladser i EU's nye DSO-enhed

EU's nye DSO-enhed skal rådgive EU-Kommissionen i tekniske spørgsmål med relevans til 2.500 elselskaber. Danmark har sikret sig to pladser i bestyrelsen.
7. APR 2021 12.40

Et nyt organ skal rådgive EU-Kommissionen i tekniske spørgsmål for europæiske elselskaber, og det bliver med et stærkt dansk aftryk. Således har Danmark fået to pladser i den 27 personer store bestyrelse i EU's nye enhed for DSO'er (District System Operators), skriver Dansk Energi. 

- DSO-enheden har en vigtig dagsorden foran sig, for netselskaberne spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, siger Kristian Tilsted fra Thy-Mors Energi Elnet, der er den ene af de to danske stemmer i den nye enhed. 

Det andet danske medlem bliver Jens Fossar Madsen fra Cerius og Radius Elnet. 

DSO-enheden er delt op i tre grupper, som er opdelt efter, hvor mange netkunder DSO'en har. Grupperne er henholdsvis op til 100.000 netkunder, 100.000-1.000.000 og mere end en mio. netkunder. 

Kristian Tilsted er valgt til den første gruppe, men Jens Fossar Madsen er – med tysk hjælp – valgt til mellemgruppen. Jens Fossar Madsen repræsenterer ellers mere end en mio. netkunder, men kunne ikke få en plads i denne gruppe. Med lidt hjælp fra tysk side lykkes det dog Jens Fossar Madsen at blive valgt til mellemgruppen, hvorfor han officielt kun repræsenterer Cerius og dermed godt 400.000 netkunder. 

Jens Fossar Madsen påpeger, at distributionsselskaberne i Europa spiller en utrolig vigtig rolle i forhold til den elektrificering, der er i fuld gang.

– Derfor skal vi samarbejde langt tættere omkring elnettenes rolle, og samspillet med de øvrige markedsaktører om udviklingen af markeder for fleksibilitet bliver afgørende for en effektiv grøn omstilling. Det kan vi med den nye DSO-enhed, siger han. 

Stærk nordisk stemme

DSO-enheden skal yde teknisk rådgivning i forhold til EU-Kommissionen og sikre et tæt og ligeværdigt samarbejde med de 42 TSO’er, der er organiseret i ENTSO-E og har Energinet som dansk medlem.

-  Et af de overordnede rationaler er et mere holistisk samarbejde mellem TSO’er og DSO’er. DSO’erne er centrale i den grønne omstilling, da de på europæisk plan står for at integrere langt den største andel af vedvarende energi. Dertil kommer, at hovedparten af elektrificeringen skal ske via el-distributionsnettet, siger viceadministrerende direktør Anders Stouge fra Dansk Energi.

Det er desuden ikke kun Danmark, der har fået to pladser i bestyrelsen. Også Sverige og Finland har sikret sig to pladser hver, og den nordiske trio har derfor seks af 27 pladser i bestyrelsen, hvilket er med til at sikre en stærk nordisk indflydelse. 

– Med 2 danske pladser ud af 27 er vi de facto overrepræsenteret, så det er et meget tilfredsstillende udkomme af vores allianceopbygning på tværs af Europa, siger Anders Stouge. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet