DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Dan Jørgensen vært for virtuelt klimatopmøde om grøn genstart efter corona

Fredag samles ministre fra hele verden for at diskutere vigtigheden af klima i de økonomiske genopretningsplaner. Den danske klimaminister er vært.
24. APR 2020 13.47

Mens de danske klimahandlingsplaner er sat på pause som følge af corona, fører klimaminister Dan Jørgensen (S) an i et grønt felttog, der vil presse klimaambitioner ind i genopretningsplaner verden over.

Fredag er ministeren vært for et virtuelt topmøde, hvor nationale regeringer og ledere fra internationale organisationer, virksomheder og fagforbund er samlet for at drøfte vigtigheden af grøn genstart i lyset af coronakrisen. Det skriver Dagbladet Information.

- Det er helt utrolig vigtigt, at verden ikke går en forkert vej, i takt med at der skal laves genopretningspakker overalt i verden. I stedet bør man bruge den her krise som mulighed for at få foretaget nogle af de grønne investeringer, der er behov for, siger Dan Jørgensen til Information.

Mødet sker på dansk initiativ i samarbejde med Det Internationale Energiagenturs (IEA) direktør, Fatih Birol, og deltagerne tæller blandt andre EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans, FN’s vicegeneralsekretær, Amina Mohammed, og omkring ti ministre fra lande som Indien, Frankrig, Canada og Sverige.

Dan Jørgensen håber, at Danmark kan påvirke andre lande til at have klima som bærende søjle, når de efter coronakrisen skal lave massive investeringer for at stimulere deres økonomier. Fokus er blandt andet på, at vedvarende energi skal spille en central rolle i genopretningen.

I EU har Dan Jørgensen været pennefører på et brev, som kræver, at EU-Kommissionen sætter den europæiske Green Deal i centrum for genopretningen af EU’s økonomi. Erklæringen støttes af 17 andre EU-lande.

- Vi presser på for, at EU’s Green Deal ikke bliver lagt på is, men er katalysator i en genstart efter corona, siger han.

EU-mediet Euractiv har for nyligt afsløret en fortrolig liste, som viser, at kommissionen formentlig vil foreslå at udskyde grønne elementer som følge af corona krisen.

- Det vil være tragisk, hvis en så alvorlig og forfærdelig situation, som corona har bragt os i, også skal betyde, at klimakampen lider skade. Det vil næsten ikke være til at bære, siger Dan Jørgensen.

Klimaministeren har dog ikke noget nyt om forhandlingerne om de danske klimahandlingsplaner, der skal vise vejen til Danmarks klimamål.

-Jeg kan ikke i dag sætte datoer på for, hvornår vi genoptager forhandlingerne, siger han til Information.
Ministeren vil heller ikke kommentere, hvorvidt det er en god ide at indføre en CO2-afgift i Danmark, sådan som De Økonomiske Vismænd og Klimarådet for nyligt har foreslået.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet