Dan Jørgensen indkalder til klima-forhandlinger
Efter heftig kritik fra støttepartier ser klimaminister Dan Jørgensen (S) frem til at kunne byde Folketingets partier inden for til forhandlinger om klimahandlingsplanen i uge 11.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Dan Jørgensen indkalder til klima-forhandlinger

Efter kritik indbyder klimaministeren partierne til forhandlinger om at reducere CO2-udledning med 70 pct.
29. FEB 2020 7.47

Klimaminister Dan Jørgensen (S) indkalder Folketingets partier til sættemøder, der skal munde ud i en samlet klimahandlingsplan inden årets udgang. De første drøftelser begynder om lidt over en uge, efter at Klimarådet mandag 9. marts har afleveret sine anbefalinger til klimahandlingsplanens delmål for 2025.

- Mit udgangspunkt er at gå efter en så bred aftale som muligt, siger Dan Jørgensen, som på det seneste er blevet kritiseret af flere af regeringens støttepartier for at handle for lidt og for langsomt.

Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Liberal Alliance blev i december enige om en klimalov. I klimaloven ligger en målsætning om, at Danmark i 2030 skal have reduceret CO2-udledningen med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990.

Dan Jørgensen håber, at alle partier - også de, der ikke er med i klimaloven - vil gå med i klimahandlingsplanen. 16. marts kommer regeringens 13 klimapartnerskaber, herunder energi- og forsyningssektoren, fødevare- og landbrugssektoren samt luftfartssektoren, med deres anbefalinger.

Kronologien er ikke fastlagt
Regeringen vil i uge 13 som det første forhandle sektorhandleplanen for henholdsvis affald og genanvendelse.

I april følger så en sektorhandleplan for energi og industri, og herefter kommer handleplanerne for de øvrige sektorer.

- Vi har ikke lagt os endeligt fast på kronologien i den rækkefølge. Men vi begynder med disse to spor, fordi de i nogen grad kommer til at danne udgangspunkt for de andre spor, siger Dan Jørgensen.

Senere skal forhandlingerne i de enkelte sektorer samles i én samlet rammeaftale for hele klimaområdet. I den samlede handlingsplan skal der også være et såkaldt indikativt delmål for, hvor langt Danmark skal være nået med CO2-reduktionen i 2025.

På det seneste har regeringen generelt og Dan Jørgensen specifikt hørt på skarp kritik fra støttepartierne Enhedslisten og De Radikale om at være for langsom med handling på klimaområdet.

Er det den kritik, der har fået dig til at indkalde til forhandlinger nu?

- Vi lytter selvfølgelig altid, når Folketingets partier, i særdeleshed vores støttepartier, har bekymringer eller noget, de er utilfredse med. Det, vi har forstået, er, at de meget gerne vil forsikres i, er, at vi arbejder på højtryk, og at vi har tænkt os at levere på de mål, vi har sat. Derfor fremlægger vi nu denne tidsplan, siger Dan Jørgensen.

Hvornår den endelige handlingsplan ligger klar, er usikkert, vurderer Dan Jørgensen. Den skal dog laves i år.

Ritzau

Nyhedsbrev