DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Coronaramt økonomi har førsteprioritet for statsminister

Før Danmark kan løse klimaudfordringen og andre politiske områder, skal økonomien genetableres, lyder det fra statsministeren.
6. APR 2020 9.58

- Ingen kan tillade sig at gå tilbage og finde de gamle papirer fra før coronaen frem.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i programmet 21 Søndag på DR.

Dermed gør Mette Frederiksen det klart, at coronaepidemien har skabt en helt ny og uforudset situation i dansk politik. Derfor vil regeringen sætte økonomien øverst på dagsordenen efter håndteringen af coronakrisen.

- Verden er forandret. Den bliver ikke den sammen. Derfor skal vi ikke aflyse vigtigheden af at få løst klimakrisen. Men nu skal vi etablere den økonomiske udvikling, så vi kan løse nogle af de andre udfordringer som klimaet, siger Mette Frederiksen i 21 Søndag.

Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor der er stigende håb om, at Danmark forsigtigt og gradvist kan tage de første skridt mod en genåbning efter påske. De første skridt mod en genåbning af Danmark vil dog givetvis vække støttepartiernes appetit på at tage fat på den politiske dagsorden, som blev sat i stå af corona-epidemien. Øverst på støttepartiernes liste står klimaet. Men i en situation, hvor mange virksomheder afskediger og andre går konkurs, kan det være svært at igangsætte en stor grøn omstilling. 

Mette Frederiksen siger om muligheden for grønne afgifter på virksomhederne i kølvandet på corona-krisen:

- Verden har forandret sig. Det skal vi altid tage bestik af, når vi laver politik. Når vi er ude af det her, så kan vi tage bestik af, hvad konsekvenserne er for dansk og global økonomi.

- Vi skal sætte retning, der sikrer et mere retfærdigt samfund, vi skal øge beskæftigelsen og håndtere klimaet, siger Mette Frederiksen.

Ros fra erhvervslivet
Blandt andre De Radikale har argumenteret for CO2-afgifter for at sikre ændret adfærd og økonomi til at indfri målet om 70 pct. reduktion i drivhusgasserne i 2030.

Det er har store dele af erhvervslivet dog advaret mod med henvisning til corona-krisen. Statsministerens udmelding får ikke overraskende ros fra arbejdsgiverorganisationerne DI og Dansk Erhverv.

- Budskabet fra statsminister Mette Frederiksen kunne ikke være mere rigtigt. Det er vigtigt, at statsministeren nævner, at flest muligt skal have et job efter coronakrisen, direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Også i DI ønsker man fokus på jobskabelse efter krisen, siger direktør Lars Sandahl Sørensen:

- Vi er klar til at følge op med en omfattende plan for, hvordan vi genstarter dansk økonomi og skaber nye arbejdspladser i takt med, at vi åbner samfundet, siger han.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet