Europas største Power-to-X-anlæg er på vej til Esbjerg. Det er Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som planlægger at opføre anlægget, som kommer til at koste godt 7,5 mia. kr.
Anlægget skal omdanne vedvarende vindenergi til CO2-neutral gødning til landbruget og CO2-neutral brændstof til skibsfarten, hvorfor nogle af dansk erhvervslivs helt store spillere er med i projektet, og vil sikre CIP afsætningen af X'et.
- Det er en markant milepæl for den grønne omstilling i Danmark. Power-to-X-anlægget i Esbjerg bliver et mærkbart løft for udbygningen af Power-to-X i Danmark, som vil tage fart i den kommende tid. Sammen med vores samarbejdspartnere i landbrugs- og skibsindustrien påbegynder vi nu en lang og afgørende rejse i at gøre landbruget og transportsektoren langt mere klimavenlige. Det er fuldt ud nødvendigt for de store klimaambitioner i Danmark og i EU, siger Christian Skakkebæk, Senior Partner i CIP.
Dette anlæg er den første investering indenfor CIPs nye Energy Transition Fund. CIP ser dette som et storskala PtX-projekt, som skal laves inden der laves markant større anlæg på fx energiøerne.
Store virksomheder som DLG, Arla, Danish Crown, Mærsk og DFDS har alle indgået hensigterklæringer med CIP. Det vil altså betyde, at eksempelvis DLG i fremtiden vil kunne bruge vinden fra Nordsøen til at arbejde mod at gøre landbruget grønnere.
- I dag tager vi endnu et skridt i retningen mod et klimaneutralt erhverv i 2050. I DLG arbejder vi for at skabe konkrete løsninger til vores ejere og kunder, som gavner både forretningen og bæredygtigheden, og med dette projekt kan vi i fremtiden forsyne landbruget med en grønnere gødning til gavn for hele fødevaresektoren, siger Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG.
Anlægget skal placeres i Esbjerg og vil blive Europas største produktion af grøn ammoniak og blandt de fem største i verden.
Overskudsvarmen fra anlægget skal gå til DinForsyning og vil blive brugt til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i Esbjerg. Altså et godt eksempel på sektorkobling
Samlet set forventes det at kunne reducere CO2-udledning med op til 1,5 mio. ton – eller hvad der svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene.
Anlægget vil stå færdigt i 2026, hvor produktionen sættes i gang
esl