DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

CCS-projektet Northern Lights får grønt lys

Total, Equinor og Shells planer om at investere stort i Carbon Capture-projektet Northen Lights har nu fået grønt lys af de norske myndigheder.
15. DEC 2020 15.15

Total, Equinor og Shells planer om et Carbon Capture and Storage (CCS) projekt kaldet Northern Lights i Norge har i dag fået grønt lys af de norske myndigheder.

Konkret stemte det norske Storting i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2021 i dag for prestigeprojektet kaldet ’Langskip’, som er de norske myndigheders projekt for carbonfangst- og lagring. Northern Lights er transport- og lagringsdelen af projekt ’Langskib’.

Northern Lights projektet er det første i sin slags og skal skabe en infrastruktur, som gør det mulig at transportere CO2 fra industrielle fangstkilder til en modtageterminal i Øygarden i det vestlige Norge. Her skal CO2-en lagres midlertidig, før den transporteres med skibe ud til et permanent lager i et reservoir 2600 meter under havbunden i det nordlige Norge.

– CO2-håndtering (CCS) er vigtig for at nå målene i Parisaftalen. ’Langskip’ er det største klimaprojekt i norsk industri nogensinde og vil være et vigtig bidrag til udviklingen af CCS som klimatiltag. Samarbejdet med industrien og den trinvise projektudvikling har vist, at projektet er muligt, siger olie- og energiminister i Norge, Tina Bru.

Equinor, Shell og Total tog en betinget investeringsbeslutning i Northern Lights-projektet i maj 2020 på 4,7 mia. kr. Projektpartnerne er nu i færd med at oprette et joint venture-selskab.

Northern Lights har i første omgang kapacitet til at transportere og lagre op mod 1,5 mio. tons CO2 per år, på sig kan det udvides til en kapacitet på 5 mio. tons om året.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet