DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Det Blå Danmark:
Brug for grøn vækstpulje og løsning for besætningsskifte

Genstartsteamet for Det Blå Danmark kommer med deres anbefalinger til regeringen.

For en måned siden nedsatte regeringen otte genstartsteams, der med hver deres erhvervsleder for bordenden skulle komme med anbefalinger til, hvordan eksporten inden for deres felt kan genstartes.

Genstartstemet for Det Blå Danmark har nu afleveret deres fem anbefalinger til regeringen, som henholdsvis drejer sig om mobilitet, grøn omstilling, finansiering. 

- Det Blå Danmark er flere steder hårdt ramt af COVID-19, bl.a. på grund af begrænsninger i den globale mobilitet samt fald i verdenshandlen. Desuden er der i branchen en frygt for en opbremsning af den grønne omstilling, som er nødvendig i de kommende år. Danmark har, ved igangsættelse af målrettede tiltag, gode muligheder for at fastholde og udbygge positionen som en førende grøn søfartsnation samt leverandør af klimavenlige maritime løsninger, siger Henriette Hallberg Thygesen, Executive Vice President i Mærsk og som har været formand for genstartsteamet.

For Danske Rederier er den allervigtigste anbefaling at holde fokus på at finde løsninger på de besværliggjorte besætningsskift, der har været besværliggjort af Covid-19 og de efterfølgende foranstaltninger. 

Fokus på grøn omstilling af skibsfart

Udover problemerne med besætningsskifte har genstartsteamet haft fokus på, at genstarten skal bidrage til den grønne omstilling af skibsfarten. Derfor er en anden central anbefaling fra genstartsteamet at oprette en grøn vækstpulje, hvor rederierne kan søge støtte til at til søsætte forsøgsprojekter, der skal skubbe skibsfarten i en grønnere retning.

- Vi står overfor en meget stor og vigtig opgave med at gøre den globale handelsflåde mere grøn og effektiv. Her er der behov for nytænkning og udvikling, som udover at bidrage til den grønne omstilling også vil bane vejen for eksport af ny teknologi, siger Anne H. Steffensen, administrerende direktør i Danske Rederier.

En tredje central anbefaling er at udbrede kendskabet til de danske kompetencer inden for havvind og hjælpe danske virksomheder inden for havvind ud på fjerne eksportmarkeder:

- Vi er suveræne til at producere, opsætte og vedligeholde havvindmøller i Danmark. Vi er allerede godt repræsenteret på det europæiske marked, men vi kan få mere ud af de danske rederier og virksomheder, som beskæftiger sig med havvind, hvis vi begynder at vinde flere kontrakter i Fjernøsten og USA. Derfor anbefaler vi regeringen at sætte fokus på det segment i eksportfremmearbejdet, siger Anne H. Steffensen.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet