DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Britisk storbank får kritik for oliefinansiering

Den britiske storbank HSBC får kritik fra investorer for at finansiere olieindustrien, på trods af at banken for nyligt har meldt ud at den vil være udledningsneutral i 2050.
12. JAN 2021 11.54

En gruppe investorer opfordrer det britiske bank HSBC til at offentliggøre en strategi for at reducere sin eksponering mod fossile brændstofaktiver.

Det sker, efter at HSBC i oktober udmeldte et mål om CO2-neutralitet i 2050. Kritikerne, der består af 15 institutionelle investorer inklusiv Amundi og Man Group og 117 individuelle aktionærer, mener dog ikke, at banken tager klimaforandringerne alvorligt nok, når HSBC samtidig ikke forpligter sig til at reducere finansieringen af fossile brændstofprojekter.

Det er organisationen ShareAction, der har samlet de kritiske investorer. Sammen har de forfattet en skriftlig erklæring. Erklæringen er udformet med henblik på at blive taget op til HSBC generalforsamling i april.

- Budskabet i erklæringen er klart. Ambitioner om CO2-neutralitet hos virksomheder, der finansierer fossilebrændstof projekter er ikke troværdige, hvis ikke de bakkes op med planer om udfasning af denne type finansiering, siger Jeanne Martin, senior campaign manager hos ShareAction til Financial Times.

Kritikken i erklæringen går blandt andet på, at HSBC siden Paris-aftalen blev indgået i 2015 har finansieret sorte energiprojekter for mere 86,5 mia. USD. (519 mia. kr.). Dette gør banken til Europas næststørste og verdens 12. største udlåner til denne type projekter. 

HSBC har besvaret kritikken med at man er “stærkt engageret i at tackle klimaændringerne i tråd med vores klare ambition om at tilpasse vores finansierede emissioner af hele vores forretningsportefølje til netto nul”.

Banken har lovet at bruge op mod en billion dollar det næste årti til at hjælpe kunderne med at blive mere miljøvenlige.Derudover har banken, skåret sin finansiering af oliesandsindustrien fra 1,3 mia. dollar i 2017 til 231 mio. dollar i 2019. Dermed er HSBC kun den niendestørste bank i denne sektor.

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet