dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Aalborg Portland indgår samarbejde med regeringen om reduktion og CO2-fangst

Danmarks største udleder af CO2 har indgået en aftale med regeringen om at reducere sin udledning med minimum 660.000 ton CO2. Det skal blandt andet ske ved hjælp af CO2-fangst
16. SEP 2020 9.34

Regeringen indgår et samarbejde med cementproducenten Aalborg Portland, der er landets største enkeltudleder af CO2, oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse. 

Ifølge aftalen forpligter Aalborg Portland sig til at reducere sin CO2-udledning med 660.000 tons inden 2030. Samarbejdet glæder Klima-, Energi- og Forsyningsministeren.

- Verden får også brug for cement i fremtiden. Løsningen er derfor ikke - som nogle måske ønsker sig - at gøre livet så surt som muligt for virksomheder som Aalborg Portland, så de flytter deres produktion til andre lande. Det handler tværtimod om at gøre produktionen grøn og beholde den her i Danmark, siger Dan Jørgensen (S). 

Til efteråret kan det forventes, at priserne på CO2-kvoter kommer til at være på forhandlingsbordet, hvor Klimarådet har anbefalet en markant hævning af prisen, mens ministeren har været mere skeptisk. 

- Vi har i Danmark en række store virksomheder, der både er meget konkurrenceudsat og har produktionsprocesser, der udleder meget CO2. Derfor håber jeg, denne samarbejdsaftale kan bane vejen for flere aftaler om konkret klimahandling med andre virksomheder, siger Dan Jørgensen i forbindelse med den nye samarbejdsaftale. 

Fælles indsats

Aalborg Portland forpligter sig til at reducere sin udledning med blandt andet at satse på energieffektivisering, udfasning af fossile brændsler, CO2-fangst og anvendelse og øget forbrug af alternative eller CO2-neutrale brændsler, lancering af grønne cementprodukter og levering af CO2-neutral fjernvarme til mere end 75.000 husstande.

Samarbejdsaftalen kommer i forlængelse af regeringens klimasamarbejder, og den nye aftale kan se ud til at være den første af mange.

- For os og mange andre virksomheder er den grønne omstilling ikke en simpel ting, som vi kan gennemføre på egen hånd. Vi er grundlæggende afhængige af de politiske rammevilkår, som bl.a. meddefinerer vores konkurrenceevne, udviklingsmuligheder og efterspørgsel, siger Michael Lundgaard Thomsen, direktør for Aalborg Portland.

- En gensidigt forpligtende samarbejdsaftale er derfor et vigtigt, fælles skridt frem mod 2030-målsætningen. Vi har sat vores egne 2030-mål, men kan komme længere med samarbejde, partnerskaber og de rette rammevilkår, siger han.

esl

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet