20.000 nye arbejdspladser i dansk havvind inden 2030
Foto: Danske Havne

20.000 nye arbejdspladser i dansk havvind inden 2030

Danske Havne har store forhåbninger til potentialet i havvind, hvor en ny analyse viser, at man kan se frem mod mindst 20.000 nye arbejdspladser, når man fører de nye offshore-ambitioner ud i livet.
27. APR 2020 13.47

En ny analyse fra brancheorganisationen Danske Havne har kortlagt potentialet i offshore-vindmølleparker for de danske havne, og det tegner lyst med mindst 20.000 nye arbejdspladser, når de store offshore-projekter skal føres ud i livet.

- I dag producerer vi seks GW strøm fra vindmøller i Danmark, hvilket kaster 33.000 arbejdspladser af sig – og det er allerede med energiaftalen i 2018 politisk besluttet, at der skal lægges mindst 10 GW oven i det frem mod 2030. Når vi ved, at en større og større del af de nye investeringer bliver i havvind, så vurderer vi, at 20.000 af de nye arbejdspladser bliver direkte i havvindmøllebranchen, siger direktør i Danske Havne Tine Kirk Pedersen.

Analysen kommer i forlængelse af et øget fokus fra Danske Havne på de danske offshore-eventyr, hvor de danske havne spiller en afgørende rolle.

Og det er ikke bare det danske offshore-eventyr, der kommer til gavn for Danmark. Mere end 80 pct. af Europas havvindkapacitet er således udskibet fra danske havne.  

- Mens man på overordnet europæisk plan kun beskæftiger 1.642 personer per GW, fordi produktion og service er spredt over flere lande, så ligger vi på 5.610 personer per GW i Danmark, fordi vi allerede kan det hele. Det er også derfor, at Danmark kan få så stor en del af kagen, og det skal vi virkelig holde fast i og løbende sætte fokus på, så væksten og arbejdspladserne ikke løber fra os og ender i andre lande. Det kræver investeringer, siger Tine Kirk Pedersen og afslutter:

- Én ting er investeringerne, men en anden vigtig ting er faktisk havnenes muligheder i forhold til gældende love og regler. Her er det meget vigtigt, at politikerne ikke indskrænker havnenes muligheder, hvis man har en interesse i, at havnene skal bidrage til den grønne omstilling og fortsat sikre Danmarks førerposition på vindområdet – og det tror jeg, vi alle sammen har, siger hun.

esl

Nyhedsbrev