Efteråret bliver et langt klimaopgør i rød blok
De Radikales leder, Morten Østergaard, truer med ikke at stemme for finansloven, hvis ikke regeringen ændrer Klimaprogrammet. Det vil udløse et valg, hvis regeringen ikke kan samle flertal for finansloven. Men på Christiansborg ser man dog mest af alt udtalelserne som et desperat forsøg på at råbe regeringen op.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Efteråret bliver et langt klimaopgør i rød blok

Klima har stået i skyggen af corona, men nu kommer opgøret i rød blok. Som optakt til statsministerens åbningstale truer De Radikale med at udløse et klimavalg.
5. OKT 2020 8.57

Når statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag holder sin åbningstale i Folketinget, vil den del, der handler om klimaet, blive det centrale for De Radikale, SF og Enhedslisten.

- Vi så det allerede komme i foråret, og nu er det tydeligt: Det bliver et klimaefterår. Og jeg tror, det bliver et meget konfliktfyldt klimaefterår.

- Når statsministeren går på talerstolen på tirsdag. vil vi især holde øje med én ting, og det er klima, klima, klima, siger Pernille Skipper.

Fredag skruede De Radikales leder, Morten Østergaard, op for retorikken. Han truer for anden gang i valgperioden S-regeringen med valg, hvis ikke der kommer et markant kursskifte i klimapolitikken. Det er betingelsen for, at De Radikale vil stemme for en finanslov sidst på året.

- Danmark har ikke en chance for at indfri 70 procentsmålsætningen med den tilgang, som regeringen lagde frem i Klimaprogrammet i denne uge.

- Derfor sætter jeg tingene hårdt op. For det er os, der skal lægge de afgørende stemmer til finansloven, siger Østergaard.

Frustration blandt støttepartier

Regeringens plan lægger ifølge støttepartierne alt for meget vægt på, at fremtidig teknologi om nogle år skal stå for markante reduktioner. Regeringens argument er, at ved at løse klimaudfordringen med ny teknologi vil det give færre samfundsøkonomiske omkostninger.

Under halvandet år inde i regeringsperioden har den tilgang fået klimafrustrationerne til at vokse sig store hos De Radikale, DF og Enhedslisten.

- Hvis regeringen bliver ved med at skrue ambitionsniveauet længere og længere ned, så bliver det urealistisk, at vi kan nå vores fælles mål. Og så bliver SF nødt til at skrue den grønne bisse endnu mere på, siger Pia Olsen Dyhr.

I støttepartiernes udlægning sætter regeringen konsekvent meget lave ambitioner i sine oplæg til klimaforhandlinger. Derefter ligner det en stor sejr for klimaet, når der gives små indrømmelser.

Hverken Enhedslisten eller SF vil dog true med klimavalg. Enhedslisten vil gøre deres stilling op, når Klimarådet til februar skal vurdere, om regeringens klimapolitik kan indfri 70 procentsmålet.

De ser ligesom politisk kommentator Hans Engell Østergaards melding som en tom trussel, der har været prøvet før.

S: Grøn omstilling er en mærkesag

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil ikke kommentere emnet. Men hans ministerium henviser til Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen. Og han er ikke enig med Østergaards udlægning af regeringens klimakurs.

- I de første fem kvartaler efter regeringsskiftet har vi samarbejdet og indgået mange gode aftaler med De Radikale. Det har vi tænkt os at fortsætte med. Også på det grønne område.

- Morten Østergaard fremstiller det, som om Socialdemokratiet mest går op i pension og velfærd, og at vores mærkesager begrænser sig til det.

- Men det er ikke korrekt. Den grønne omstilling er en socialdemokratisk mærkesag, siger Jesper Petersen.

Ritzau

Nyhedsbrev