CO2-fangst er "nødvendig" for klimamål

Eksport af CO2 til eksempelvis Norge, som kan lagre drivhusgasserne i undergrunden, kan blive en nødvendig løsning for at nå klimamål.
15. SEP 2020 13.55

Carbon Capture Storage (CCS) kan blive en afgørende brik for Danmark kan nå sit mål om at sænke sin CO2-udledning med 70 pct. 

Det beretter både FN's klimapanel, Klimarådet og flere af regeringens klimapartnerskaber, skriver Dansk Energi. 

Formand for regeringens klimapartnerskab for energitung industri Michael Lundgaard Thomsen, som også er administrerende direktør for Aalborg Portland, peger eksempelvis på, at Norge er langt med CCS-teknologien. 

– Nogle tilbyder allerede at hente CO2. Norge er ved at opbygge et system og kommer til at investere massive i lagring, siger Michael Lundgaard Thomsen ifølge Dansk Energi. 

CO2-fangst er 'nødvendigt' for at den energitunge industri kan gå fra en reduktion på 50 pct. til 70 pct.

Men hvis det skal kunne lykkes for Aalborg Portland, vil det kræve investeringer på op mod fem mia. kr. i anlæg til fangst, transport og lagring, som vil kunne give en pris på 1.500 kr./ton CO2 - hvilket er markant dyrere end den aktuelle CO2-kvotepris. 

Klimarådet har anbefalet at skrue prisen på udledning af CO2 markant op og hæve den til det syvdobbelte til en pris på 1.500 kr. 

Regeringen har allerede lagt op til store investeringer i CCS-teknologien, hvor man har etableret en ny pulje, der skal fremme teknologien og levere CO2-reduktioner. Regeringen har afsat 202 mio. kr. i 2024 som optrappes til 815 mio. kr. i 2029 og frem. 

esl

Nyhedsbrev