Olieselskaber får gratis CO2-kvoter for 372 mio. kr.

Olieselskaber er på en undtagelselsesliste i EU, som gør, at de er undtaget for at betale for CO2-kvoter i eksempelvis Danmark.
8. JUN 2020 14.56

Hverken Equinor, Shell, Total, Ineos, Noreco eller Hess betaler for CO2-kvoter i Danmark. De er alle på en EU-undtagelesesliste, der gør, at de modtager gratis CO2-kvoter til at dække deres udledning, skriver DR.  

Sidste år fik olieselskaber gratis kvoter til en værdi af 372 mio. kr., viser et dokument fra Energistyrelsen, som DR har fået aktindsigt i. Og det vil fortsætte i nogen tid, da den særlige undtagelsesliste er gældende indtil 2030. 

Miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen siger, at det skader miljøet og resulterer i mere global udledning, at olieselskaberne får denne støtte. Modsat forsvarer overingeniør Niels Bech fra Equinor de gratis kvoter med, at det er bedre, at olievirksomhederne at de frigivne beløb er bedre placeret hos selskaberne, som kan investere i grønne alternativer. 

CO2-afgifter har tidligere været et stridspunkt mellem regerings støttepartier og Klimarådet på den ene side, mens klimaminster Dan Jørgensen (S) sammen med industrien har været imod at indføre tungere afgifter for CO2-udledning. 

Dan Jørgensen har tidligere kaldt det for en 'Georg Gearløs-agtig' løsning, mens industrien har advaret mod, at afgifter kan presse produktion udenlands, som har en højere udledning, end den man har i Danmark. 

Omvendt mener fortalerne for CO2-afgifter, at afgifter kan være medføre mindre udledning og bidrage til finansiering af den grønne omstilling. 

esl

 

Nyhedsbrev