dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Regeringen lukker grænsen
Foto: Skærmbillede

Regeringen lukker grænsen

Lørdag klokken 12.00 lukker de danske grænser midlertidigt, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde. Danske statsborgere kan krydse grænsen.

Man kan fremover kun rejse ind i Danmark, hvis man bor eller arbejder i landet. Det var meldingen fredag aften fra justitsminister Nick Hækkerup (S) og statsminister Mette Frederiksen (S). Grænsekontrollen løber til og med 13. april.

- Vi har orienteret vores nabolande Tyskland, Sverige og Norge om vores beslutning, lød det fra statsminister Mette Frederiksen. 

Hun blev på aftenens møde suppleret af Nick Hækkerup:

- Udlændinge skal kun rejse til Danmark, hvis de har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark. Ellers vil de blive afvist ved grænsen, sagde Nick Hækkerup.

Det bliver politiet og forsvaret, der kommer til at varetage grænsekontrollen.

- I skal forvente at se Forsvaret ved grænsen. Det er selvfølgelig politiet, der har ansvaret, men Forsvaret kommer til at deltage. Godstransporten bliver ikke påvirket af grænsekontrollen, sagde Mette Frederiksen.

Det undlades for at sikre en almindelig levering af varer og særligt fødevarer, sagde justitsministeren ved aftenens pressemøde:

- Det er meget vigtigt at sige, at restriktioner ikke gælder lastbilchauffører, der kører varer ind i Danmark.

Andre lukker også
Rigspolitichefen, Thorkild Fogde, var også til stede ved aftenens pressemøde. Han uddybede, at det primært drejer sig om de danske grænser til Tyskland og Sverige og i mindre grad Norge:

- Vi har flygrænser, færge og togtrafik og biltrafik. Det er en stor opgave at løse. Vi går i gang fra i morgen med at lukke for persontrafikken og lade den tunge trafik passere.

Statsministeren uddybede blandt andet under pressemødet, at et familiebesøg ikke kan kaldes et anerkendelsesværdigt formål med at besøge landet. 

- Når vi kigger på EU i dag, kan vi se, at corona har fået rigtig godt fat. Vi er den region, der er hårdest ramt. Landene følger forskellige strategier. Der er tæt koordination. Men som dansk statsminister vælger jeg den strategi, jeg mener er den rigtige.

Tidligere i dag lukkede Tjekkiet sine grænser.

- Vi kan se, at en række andre lande enten overvejer eller har indført grænsekontrol, sagde Mette Frederiksen.

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet