DK Havenergi
Regeringen vil fordoble energiafgift for erhvervslivet
- Udspillet skal være med til at holde hånden under danske arbejdspladser, samtidig med at vi kan sætte gang i den grønne omstilling, siger Morten Bødskov til Børsen.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Grøn skattereform:
Regeringen vil fordoble energiafgift for erhvervslivet

Erhvervsliv står over for højere afgifter, men får til gengæld milliardrabat på investeringer i skattereform.
23. NOV 2020 8.15

Der skal skrues markant op for energiafgifterne for både industrien, landbruget og for blandt andet cementproducenten Aalborg Portland og de danske teglværker.

Det er en del af regeringens udspil til en grøn skattereform. Det skriver Børsen, som har talt med skatteminister Morten Bødskov (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) om udspillet, der præsenteres mandag.

- Udspillet skal være med til at holde hånden under danske arbejdspladser, samtidig med at vi kan sætte gang i den grønne omstilling, siger Morten Bødskov til Børsen.

- Med udspillet bevæger vi os i retning af en mere ensartet beskatning af CO2-udslip, siger han.

I regeringens udspil er der ikke lagt op til at indføre en generel CO2-afgift, som blandt andet Klimarådet ønsker. I stedet vil regeringen indføre en højere energiafgift for erhvervslivet.

Afgiften skal stige med seks kr. per gigajoule. Det svarer til mere end en fordobling i forhold til i dag for industrien. Det er en femdobling for landbrug og gartnerier. For cementproducenter og teglværker stiger afgiften fra nul kroner til seks kr. per gigajoule.

Rabat på nye investeringer

DR Nyheder, som har set udspillet, skriver, at erhvervslivet, som står over for højere afgifter, til gengæld får rabat på nye investeringer for i alt 4,5 mia. kr.

Regeringens oplæg betyder, at der samlet lægges op til lettelser for erhvervslivet på 5,2 mia. kr. i alt fra 2021 til 2025. Afgifterne i de samme år står til at stige samlet med 700 mio. kr.

Rabatten på investeringer skal forbedre erhvervslivets muligheder for at forberede sig på, når afgifterne indtræder. Det gør de fra 2023.

Regeringens udspil til en skattereform vil reducere CO2-udledningen med 0,5 mio. ton frem mod 2025.

Hvis den politiske ambition om at mindske udledningerne af drivhusgasser med 70 pct. frem mod 2030 skal indfris, mangler der at blive fundet ekstra tiltag, der kan reducere udledningen med 16 mio. ton.

Ifølge skatteminister Morten Bødskov er en ensartet CO2-afgift fravalgt, fordi "der er store dele af dansk erhvervsliv, hvor vi ikke aner, hvad vi skulle beskatte ud fra".

ritzau

https://www.dkhavenergi.dkartikel/regeringen-vil-fordoble-energiafgift-for-erhvervslivet