DK Havenergi

Klima- og Omstillingsrådet:
Op mod 80 pct. af verdens forsøg på at klimakompensere har ikke effekt

Greenwashing bliver mere og mere udbredt Klimakompensation kan blive en sovepude for den nødvendige grønne omstilling, advarer forsker.
7. APR 2021 12.13

I 2020 fik Forbrugerombudsmanden rekordmange klager over mulig greenwashing. Det er lige så mange som i de foregående fem år tilsammen, oplyser chefkonsulent Eva Sjøgren til Videnskab.dk.

Det falder sammen med, at 2020 ifølge Fødevarestyrelsen blev året, hvor danske virksomheder for alvor begyndte at bruge begreber som "CO2-neutral", "bæredygtig" og "klimavenlig" – endda så meget, at styrelsen nu er i gang med at lave en vejledning om, at virksomheder skal sørge for, at videnskabelige beregninger bakker deres påstand op, før de buser ud med den, skriver FødevareWatch.

Flere og flere virksomheder er begyndt at bruge udtryk som "CO2-neutral", "klimaneutral" eller at deres virke går i "netto-nul". Virkeligheden er dog i mange tilfælde en helt anden. Det opridser en rapport fra Klima- og Omstillingsrådet (KOR), der består af seks forskere.

Rapporten fra KOR nævner med afsæt i to studier, at op mod 80 pct. af verdens forsøg på at klimakompensere næppe har givet flere reduktioner eller fjernet mere CO2, end hvis virksomhederne havde beholdt pengene i lommen.

Kan blive en sovepude

Flyselskaber, olieselskaber, bilfirmaer, elektronikvirksomheder er nærmest ved at falde over hinanden for at komme først til mikrofonen og fortælle om, hvor stor en indsats de gør for klimaet ved at sørge for, at deres CO2-udslip bliver samlet op et andet sted i verden.

Faktisk er interessen for klimakompensation så stor, at Jorden lader til at være ved at løbe tør for områder, hvor der kan planlægges mere skov til optagelse af CO2 frem mod det magiske år 2050, hvor rigtig mange går efter at være "klimaneutrale".

- Lige nu oplever vi en eksplosion af løfter, og ingen har overblik over, om det overhovedet kan lade sig gøre at indfri alle de her løfter, konstaterer Jens Friis Lund professor i politisk økologi ved Københavns Universitet og medforfatter til KOR-rapporten.

- Problemet med hele klimakompensations-tankegangen er, at den indgyder en farlig tro blandt virksomheder på, at de gør noget godt. Samtidig har forbrugere måske tendens til at forbruge lidt mere eller med bedre samvittighed. Derfor frygter jeg, at klimakompensation kan blive en sovepude for den nødvendige grønne omstilling, siger han til Videnskab.dk.

esl

https://www.dkhavenergi.dkartikel/op-mod-80-pct-af-verdens-forsoeg-paa-at-klimakompensere-har-ikke-effekt