DK Havenergi
Esbjerg Havn rækker ud efter EU-millioner - vil være verdens første klimaneutrale havn
Esbjerg Havn håber at blive verdens første klimaneutrale havn.

Esbjerg Havn rækker ud efter EU-millioner - vil være verdens første klimaneutrale havn

Får Esbjerg Havn held med fondsansøgning vil havnen i løbet af bare fem år kunne blive en klimaneutral havn.
11. JAN 2021 14.55

Esbjerg Havn vil ansøge EU's Horizon-støtteordning for grønne og klimavenlige projekter. I alt 190 mio. (25 mio. euro) er der at komme efter i EU-pengetanken. Får havnen held med ansøgning vil havnen i løbet af bare fem år kunne blive en klimaneutral havn - den første på jordkloden, det fortæller havnedirektør Dennis Jul Pedersen til JydskeVestkysten.

- Esbjerg Havn er en del at det transeuropæiske transportnetværk, også benævnt ”Motorways-of-the-sea” og der er i dag fem ruter, som sejler fra Esbjerg til andre europæiske havne. De mange aktiviteter på Esbjerg Havn betyder, at der bliver udledt en del CO2 blandt andet fra skibene. Derfor er det nødvendigt med planer for blandt andet grøn strøm til skibene, forklarer havnedirektøren.

Derfor har havnen blandt andet investeret i et landstrømsanlæg, der tages i brug indenfor kort tid og flere er på vej. Ved at tilslutte skibe til et mobilt landstrømsanlæg, reduceres emissionerne af både CO2, SoX og Nox. Får Havnen tilskuddet fra EU vil de kunne sætte yderligere skub i ambitionerne om klimaneutralitet. 

Klimaambitioner tager fart efter oliestop  

Esbjerg Havn har i det hele taget været aktive i udmeldingerne ift. at gøre en indsats for at blive en mere klimavenlig havn. I midten af december blev havnen en del af 'Getting to Zero Coalition', som er et samarbejde, der arbejder for, at de første emissionsfrie skibe senest skal se dagens lyst og havets vand i 2030. 

Efter Folketinget blev enige om at lukke for udvindingen af olie- og gas i Nordsøen i starten af december meldte Esbjerg som by ud at Esbjerg med havnen som centrum skal være en grøn energimetropol.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) meldte den gang ud, at han ser Esbjergs fremtid som et "grønt Silicon Valley", hvor havnen skal være centrum for udskibning og montage af tusindvis af havvindmøller. En kommende energiø i Nordsøen vil ifølge borgmesteren også kunne serviceres fra Esbjerg. 

amp
 

https://www.dkhavenergi.dkartikel/esbjerg-havn-raekker-ud-efter-eu-millioner-vil-vaere-verdens-foerste-klimaneutrale-havn