DK Havenergi

Klimarådet:
Erhvervslivets anbefalinger gør klimaindsats 'unødigt dyr'

Erhvervslivets klimaanbefalinger kan reducere CO2-udslippet, men tager ikke stilling til, hvem der skal betale regningen.
30. APR 2020 13.32

Regeringens klimapartnerskaber er kommet med 365 anbefalinger, der skal sikre en reduktion af drivhusgasser med 70 pct. inden 2030. Men anbefalinger mangler at tage højde for, hvem der skal løfte det økonomiske ansvar.

Sådan lyder konklusionen fra Klimarådet, der har gennemgået de mange anbefalinger, som klimapartnerskaberne afleverede i marts i år, skriver Dagbladet Information.

- Partnerskaberne har ikke løst opgaven økonomisk, siger Peter Møllgaard, formand for Klimrådet og dekan ved Maastricht University School of Business and Economics, til Information.

I notatet konkluderer Klimarådet, at anbefalingerne samlet set lever op til reduktionsbehovet i 2030, hvor Danmark skal have mindsket udslippet af drivhusgasser med 70 pct.

- Teknologisk set vurderer partnerskaberne ligesom os, at det faktisk kan lade sig gøre at komme i mål med 70 pct. reduktion i 2030. Og det er på trods af, at der har været lidt dobbeltregning, som vi har trukket fra, siger Peter Møllgaard.

Men på et centralt punkt skuffer partnerskaberne, mener han. Langt de fleste anbefalinger baserer sig nemlig på forskellige former for 'offentlige tilskud' til erhvervslivet. Eksempelvis 'foreslås tilskudsfinansiering af alle tiltag inden for fødevarer og landbrug', konstaterer Klimarådet i notatet ifølge Information.

Og det vil gøre klimaindsatsen 'unødigt dyr', lyder det fra Klimarådet.

Til kritikken fra Klimrådet skriver Dansk Industris direktør Kent Damsgaard i en kommentar til Information, at 'politikerne nu skal finde den rette balance mellem de forskellige forslag'.

'Vi har ingen interesse i, at regningen bliver for høj for virksomhederne og borgerne', skriver han.

esl

https://www.dkhavenergi.dkartikel/erhvervslivets-anbefalinger-goer-klimaindsats-unoedigt-dyr