DK Havenergi
EL om grøn skattereform: Et kæmpe tilbageskridt
Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, kalder aftalen for "et kæmpe tilbageskridt for den grønne omstilling."
Foto: Enhedslisten

EL om grøn skattereform: Et kæmpe tilbageskridt

Sammen med støttepartierne De Radikale og SF samt Venstre og De Konservative præsenteres aftale tirsdag.
8. DEC 2020 14.34

Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative er enige om en grøn skattereform, oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Det er dog værd at bemærke, at regeringens støtteparti Enhedslisten i modsætning til De Radikale og SF ikke er med i aftalen efter forhandlinger mandag.

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, kalder aftalen for "et kæmpe tilbageskridt for den grønne omstilling at udskyde beslutningen om en ensartet CO2-afgift mange år frem i tiden".

- Regeringen og partierne bag aftalen har syltet beslutningen om den nødvendige CO2-afgift.

- Den afgift er det vigtigste redskab ifølge nærmest alle eksperter, men nu har regeringen fået selv partier som Radikale og SF med på at parkere beslutningen i flere år. Det er virkelig skuffende, siger hun i en pressemeddelelse.

De Radikale afviser, at aftalen er uden en CO2-afgift. Aftalen indebærer, at der skal indføres en CO2-afgift, lyder det fra det andet støtteparti.

Netop en CO2-afgift er et hovedpunkt i en grøn skattereform. Uenigheden handler om, hvornår den kan indføres. En CO2-afgift var i øvrigt ikke med i regeringens udspil.

Tværtimod skrev regeringen i sit udspil, at "det endnu ikke er muligt at lave en tilstrækkelig god beskatningsmodel for en CO2-afgift, der kan virke i praksis."

Mandag gentog Venstre, De Konservative og De Radikale Venstre deres krav om en ensartet CO2-afgift, der er fuldt indfaset i 2030.

En CO2-afgift skal være medvirkende til målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 sammenlignet med niveauet i 1990.

Regeringen fremførte i sit udspil, at der vil være praktiske udfordringer med at beskatte CO2-udledningen. Som eksempel pegede regeringen på de dele af landbruget, hvor udledningen ikke stammer fra energiforbrug.

I stedet foreslog regeringen at hæve energiafgiften.

Ritzau

https://www.dkhavenergi.dkartikel/el-om-groen-skattereform-et-kaempe-tilbageskridt