DK Havenergi
Danske Havne til Christiansborg: Husk os når I forhandler om PtX-strategi
Danske Havnes direktør, Tine Kirk Pedersen, opfordrer til at politikerne husker at investere i de danske havne.
Foto: Danske Havne

Danske Havne til Christiansborg: Husk os når I forhandler om PtX-strategi

Danmark er bagud i forhold til andre EU-lande, når det kommer om en strategi for Power-to-X, og det bekymrer i Danske havne. Blandt andet mangler, der infrastruktur i flere havne.
12. MAR 2021 12.21

Danske Havne opfordrer til handling for at få Danmark mere på banen i forhold til Power-to-X.

Danmark er i den uvante position, at vi er bagud i forhold til flere andre EU-lande, lyder bekymringen fra Danske Havnes direktør, Tine Kirk Pedersen. Hun ser store muligheder for Danmark i teknologien.

- Torsdag den 25. februar deltog jeg i Folketingets høring om Power-to-X-teknologien, der kan maksimere udnyttelsen af den grønne strøm, der produceres af havvindmøllerne og omdanne den til klimavenlige, CO2-neutrale brændstoffer som ammoniak, brint og brintbaseret diesel. Det er en stor eksportmuligt for Danmark, hvis vi i fællesskab formår at udnytte denne løfterige teknologi, siger hun. 

Ved høringen opfordrede flere parter blandt andet Ørsted og Dansk Energi sammen med Danske Havne til at sætte tempo på den nationale Power-to-X-strategi. 

Husk havnene i forhandlingerne

- Jeg selv fremhævede de danske havnes nøglerolle som nødvendige, infrastrukturelle omdrejningspunkter for hele den førende danske satsning på offshore vind – både som produktionssteder, afskibningssteder og servicehavne, siger Tine Kirk Pedersen. 

Og netop disse ting håber Danske Havne, der vil blive set på at investere i, når regeringen i nær fremtid skal forhandle deres plan om grøn mobilitet på plads med Folketingets partier. 

Organisationen er frem mod forhandlingerne kommet med en række forslag til investeringer i de danske havne og arealer rundt om.

Investeringer som brancheorganisationen kalder nødvendige for at fastholde Danmarks styrke inden for den grønne omstilling. Og håndsrækningen fra politikerne kan kun gå for langsomt. 

- Det haster lidt. Kom nu i gang, politikere! Vi er bagud i forhold til andre EU-lande, og det plejer vi ikke at være, lyder det fra Tine Kirk Pedersen. 

amp

 

https://www.dkhavenergi.dkartikel/danske-havne-til-christiansborg-husk-os-naar-i-forhandler-om-ptx-strategi