DK Havenergi
Dansk produktion af Nordsø-olie på vippen
Total har trukket sin ansøgning til den ottende udbudsrunde i Nordsøen, hvilket skaber ny usikkerheder om udbudsrunden.
Foto: Photo Courtesy of Total Denmark A/S

Dansk produktion af Nordsø-olie på vippen

Der er nu kun én ansøger tilbage i udbudsrunde om licenser til olie og gas i Nordsøen. Regeringen vil drøfte rammevilkår med forligspartier.
12. OKT 2020 8.08

Danmarks fortsatte - og meget omstridte - produktion af olie og gas i Nordsøen fik torsdag lidt af et grundskud.

Den franske oliegigant Total trak sig fra den såkaldte ottende udbudsrunde om rettigheder til Nordsøens sorte guld. Selskabets nuværende licens udløber i 2046.

Også to andre selskaber har trukket sig, så der nu kun er britiske Ardent Oil tilbage.

Totals melding skaber ifølge Klimaministeriet "betydelig usikkerhed" om Danmarks status som olieproducent. Regeringen indkalder nu til politiske forhandlinger efter efterårsferien.

Regeringen har siden 2019 udskudt at tage stilling til en ny runde oliejagt i Nordsøen. Ritzau ville gerne have spurgt klimaminister Dan Jørgensen (S) om regeringens indstilling, men Dan Jørgensen vil ikke udtale sig. Det er heller ikke muligt at få oplyst, hvornår forhandlinger om fremtidige vilkår begynder.

Modstand fra støttere og råd

Regeringens støttepartier, Enhedslisten, SF og De Radikale, har længe talt for at stoppe Danmarks produktion af olie. Det er nødvendigt af hensyn til den grønne omstilling, mener de.

Også Klimarådet, regeringens rådgiver, anbefalede i juni helt at droppe den ottende udbudsrunde.

- Fortsat olie- og gasjagt i Nordsøen er i modstrid med ønsket om Danmark som foregangsland på klimaområdet, lød det fra rådet.

Danmark ønsker med den nye klimalov og 70-procentsmålet i 2030 at være foregangsland, påpeger rådet.

- Men troværdigheden omkring Danmark som foregangsland kan hurtigt erodere, hvis vi fortsætter med at ekspandere olie- og gasaktiviteterne. I en global, klimapolitisk kontekst kan danske, nationale klimamål ikke adskilles fra den politik, vi fører i Nordsøen, anfører Klimarådet.

Oliefelterne i Nordsøen har i årevis givet solidt tilskud til statskassen. Fra 1972 til 2018 indbragte beskatningen af udvinding af kulbrinter samlet 514 mia. kr. Men siden rekordåret 2008 med 36,5 mia. kr. har beløbet været faldende.

I 2016 gav skatten blot to mia. kr., mens Nordsø-skatterne i 2018 rundede 8,4 mia. kr. De faldende skatter skyldes både lavere produktion, og især at oliepriserne længe har været lave.

Forhandlinger skal skabe klarhed

Regeringen har efter Totals exit indkaldt til forhandlinger. Partierne bag den nuværende aftale om Nordsø-olien er ud over S: SF, De Radikale, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Energistyrelsen vurderer, at licenser i 8. udbudsrunde kan betyde produktion af olie og gas fra 2027 til 2043.

Ifølge Martin Næsby, administrerende direktør i brancheorganisationen Olie Gas Danmark, understreger Totals beslutning behovet for stabile rammevilkår.

- Vi har fortsat brug for olie og gas. Og vi har brug for den danske olieindustri til at komme i mål med både kortsigtede reduktionsmål og på den lidt længere bane udvikling af CCS.

- Derfor skal vi hurtigst muligt have skabt klarhed, siger Martin Næsby.

Ritzau

https://www.dkhavenergi.dkartikel/dansk-produktion-af-nordsoe-olie-paa-vippen